Wednesday, 1 February 2012

Wang Fiat Baru

Tau tak wang fiat tu apa? Wang fiat tu adalah istilah ekonomi, iaitu wang kertas dan duit syiling. Kalau siapa2 yg belajar ekonomi mesti tau apa itu wang fiat. Actually tu sekadar mukadimmah je. Aku nak cerita benda lain, tp berkaitan duit gak. HEHE

Hari ni, baru first time aku dapat melihat dan memegang sendiri duit syiling 20 sen baru tuh. Aduh, punyalah terkejut aku bila pegang duit syiling tu. Da la kecik, ringan pulak tu. Macam takde kualiti pun ada,harapkan warna je emas tp indah khabar dari rupa. HAHA. Aku lagi suka wajah syiling lama. Berat pun berat and yang paling penting ada gak kualiti. 

I think i know why. Harga bahan nak buat syiling tu lg mahal drpd jumlah yg tertera kt syiling tuh. Bila difikirkan secara logik tak berbaloi gak. Takpelah, janji duit tu bole diguna pakai. Jangan takde orang nak ambil sudah la. Lagi satu, Tak sabar nak memegang duit kertas baru. Khabarnya duit tu akan keluar secara rasmi pada Julai 2012. Awat lambat sangat? Lagi cepat lagi bagus kot. Kawe da tak sabar sangat da ni.

0 comments:

Post a Comment