Wednesday, 15 June 2011





First of all aku nak ucapkan tahniah kepada pengarah dan krew-krew filem cerita Kongsi dan KL gangster yang tengah hangat kat pawagam sekarang. Korang memang kasi panggung letup la bro. Ada bakat sungguh korang ni, (nk sunting Syamsul Yusuf jadi laki aku bole tak?)haha, berangan tak sudah lah kau Lia !Okay biar situ.

Ni cerita yang nak aku sampaikan sebenarnya, beberapa hari lepas ditayangkan cerita KL Gangster nih naik pulak satu isu. Pasai Pekida nak saman kedua-dua pengarah mudo nih, bukan setakat pengarah, dengan penerbit-penerbit sekali diorang nak saman. Dengar-dengar cerito mereka ni tak puas hati dengan istilah yang digunakan dalam kedua-dua cerita nih iaitu istilah 'ayahanda' dengan abang long. Yang aku pelik, takkan sebab istilah ni, pekida nak saman kedua-dua pengarah nih. Macam tak patut pun ada, yela gelaran ayahanda dengan pak long tu sape-sape bole guna, takde 'chop' pun kat gelaran tuh sape yg bole guna sape yang tak.


Lagi satu, bole lak isu ni jadi publisiti meluas. Keluar semua paper. VC yang diarahkan oleh oleh seorang artis ni takde pulak media nak ambik port sangat macam isu kat atas, pelakon VC ni ada dua, sorang islam and sorang lagi non-muslim. Takde pulak sape-sape nk amik tindakan ke atas mamat ni. Memang la pasaran VC tuh untuk luar negara, tapi agak-agak la bro, kau tu Islam, pelakon VC tu pun Islam, takkan takde sensitiviti kot dalam diri korang? This is not about our mentality, its about your mentality actually. Ggrrr! Kalau kau rasa nama kau bole naik dengan menghasilkan VC camni, silap besar la derr! Mana pigi FINAS? SENIMAN? Hello ,is anybody home? I dont think so..


Sunday, 12 June 2011



Atlet matematik? Matematik pun ada atletnya ek? Ni la persoalan yang timbul di benak fikiran aku bila 'first time' dengar perkataan nih. Tapi bila difikirkan balik, memang ada logiknya juga letak istilah atlet kepada sesiapa yang mewakili negara dalam apa jua pertandingan. Tak semestinya atlet tu untuk ahli sukan dok.. haha.

Terdetik hati ku untuk tulis blog ni setelah baca paper kosmo Ahad bertarik 12hb Jun 2011 yang bertajuk "Pakar Matematik Bertaraf Dunia". Sila lihat gbr di sebelah kanan. Nama pemuda ni Suhaimi, berumur 29 tahun dan pencapaian beliau dalam bidang matematik sangat mengagumkan. Yang aku respect kat Mr Suhaimi ni ialah beliau telah mewakili negara dalam Pertandingan Matematik Olimpiad Antarabangsa (IMO) pada usia beliau 16 tahun. Very impressive right? Masa aku form 1 dulu pun terkial-kial lagi nk selesaikan jalan kira math. Bila da masuk U ni, Alhamdulillah aku boleh buat.

Nak diceritakan bukan beliau seorang saja genius math di Malaysia, contohnya adik Adi Putra tuh, baru berusia 11 tahun dah boleh jawab soalan math peringkat universiti. Hebat kan? Tu lah anugerah yang Allah berikan kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya. Cuma jangan disalahgunakan saja anugerah yang Allah telah berikan tuh.

Aku juga ingin kongsikan sejarah tokoh-tokoh matematik Islam :

AL-KHAWARIZMI (780-850)
Nama penuhnya ialah Muhammad Ibn Musa al-Khawarizmi dan dikenali sebagai bapa algebra. Sama seperti al-Battani, beliau juga merupakan pakar matematik dan astronomi. Antara buku-buku terkenal hasil tulisan beliau ialah Hisab al-Jabr Wal Mugabalah ( Buku Pengiraan, Perbaikan dan Pengurangan ) dan Algebra. Pada kurun ke-12, Gerard of Cremona dan Roberts of Chester telah menterjemahkan buku algebra al-Khawarizmi ke bahasa Latin. Terjemahan ini digunakan di seluruh dunia sehinggalah kurun ke-16.
AL-BATTANI (850-929)
Al-Battani atau Muhammad Ibn Jabir Ibn Sinan Abdullah adalah bapa trigonometri dan dilahirkan di Battan, Damsyik. Beliau merupakan putera arab dan pemerintah Syria. Al-Battani diiktiraf sebagai ahli matematik dan astronomi Islam yang tersohor. Beliau berjaya meletakkan trigonometri pada tahap yang tinggi dan merupakan orang pertama yang menghasilkan jadual 'contagents'.

AL-BIRUNI

Abu Arrayhan Muhammad Ibn Ahmad Al-Biruni. Dilahirkan pada 15 September 973. Beliau merupakan seorang ahli falsafah, geografi, astronomi, fizik dan matematik. Selama 600 tahun sebelum Galgeo, al-Biruni telah membincangkan teori putaran bumi tanpa paksinya yang sendiri. Al-Biruni juga telah menggunakan kaedah matematik untuk membolehkan arah kiblat ditentukan dari mana-mana tempat di dunia. Beliau merupakan oang pertama menyatakan bahawa jejari bumi ialah 6339.6km


Lihat betapa hebatnya ahli-ahli ilmu dalam kalangan umat Islam. Percaya atau tidak Islamlah, yang menelopori bidang ilmu di dunia sebelum barat. Janganlah kita terlalu taksub dengan saintis barat kerana segala apa kajian yang mereka perolehi itu kebanyakannya datang dari sumber utama umat Islam iaitu Al-quran. Cuma mereka menafikan kebenaran yang tedapat dalamNya.

Saturday, 4 June 2011



Apa sudah jadi sekarang?? Akhir zaman ni macam-macam yang berlaku pada dunia, khusunya pada remaja- remaja kini, Apa yang paling menyedihkan ialah kes pembuangan bayi yang semakin berleluasa dalam kalangan remaja. Yang menjadi persoalan sekarang adalah siapa yang harus dipersalahkan? Ibu bapa? Masyarakat? Atau Individu?? Daripada kita menunding jari menyalahkan sesama sendiri lebih baik kita bersatu atau berkumpul mencari penyelesaian kepada gejala ini. Gambar di sebelah ini diambil daripada muka depan keratan akhbar

Metro Ahad bertarikh 5.6.2011.

Kisah yang hangat diperkatakan kini di laman sosial Facebook mengenai seorang remaja berusia 14 tahun yang dikenali sebagai Milano Evans yang dikatakan berbangga kerana sudah tiada dara. Nauzubillahminzalik. Namun demikian janganlah kita 'condemn' budak nih, kita hanya perlu berdoa semoga Allah memberi petunjuk dan hidayah kepada remaja tersebut. Yelah, manalah tau perkara ni akan berulang kembali kepada anak-anak atau keturunan kita kalau kita tak sudah2 duk mengutuk remaja nih.

Walaupun begitu, remaja lain harus mengambil iktibar dan menjadikan ini sebagai teladan. Jangan terlalu didorong oleh hawa nafsu, sebaliknya kawal lah nafsu anda, kerana apabila nafsu mula menguasai diri, kita akan hilang pertimbangan dan kewarasan.

Di sini saya ingin berkongsi hadis 36 yang bermaksud :


Daripada Ibnu Omar r.a. berkata: Berhadap Rasulullah saw. kepada kami (pada suatu hari) kemudian beliau bersabda; "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara kalau kamu telah dibalakan dengannya (kalau kamu telah mengerjakannya), maka tiada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah swt., semoga kamu tidak menemui masa itu. Perkara -perkara itu ialah:

  1. Tiada terzahir (nampak) perzinaan pada suatu kaum sehingga mereka berani berterus terang melakukannya, kecuali mereka akan ditimpa penyakit Tha'un yang cepat merebak di kalangan mereka, dan mereka akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat yang telah lalu.

  2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan dan timbangan, kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dan susah mencari rezeki dan kezaliman daripada kalangan pepimpin mereka.

  3. Dan tiada menahan mereka akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka air hujan dari langit. Jikalau tiada ada binatang (yang juga hidup diatas permukaan bumi ini) tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah swt.

  4. Dan tiada mereka mungkir akan janji Allah dan Rasulnya kecuali Allah akan menguasakan ke atas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian daripada apa yang ada di tangan mereka.

  5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat ini) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri ".

H.R Ibnu Majah

Thursday, 2 June 2011

Xperia Arc


Setelah sekian lama aku tak update blog, kali ni aku nk update tentang fon idaman aku iaitu SE Xperia Arc. Entah nape aku tergila-gila dgn fon nih. Siang malam duk angau je dgn kau Xperia. hahah. Tp takpela, aku simpan dulu hasrat aku utk menyunting kau jadi teman aku memandang aku tak berduit sekarang.



Aku da usha harga fon ni kt internet, kalau yang ori antara RM 1940 - RM 2020. Kalau yg AP RM 1830 - RM 1910. Boleh tahan gak harga sekor-sekor. Kalau mcm ni la gamaknya aku mintak kat
bakal suami aku la sebagai hantran kahwin. Aku hairan gak, ayah aku ckp fon ni kalau kt luar negara bole dpt dgn harga yang murah je, tp nape Malaysia ni mahai sgt?? Erm.. pedulilah. janji aku dpt memilikinya someday.


Spesifikasi SE Xperia Arc

GENERAL2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G NetworkHSDPA 900 / 2100
HSDPA 850 / 1900 / 2100 / 800
Announced2011, January
StatusAvailable. Released 2011, March
SIZEDimensions125 x 63 x 8.7 mm
Weight117 g
DISPLAYTypeLED-backlit LCD, capacitive touchscreen, 16M colors
Size480 x 854 pixels, 4.2 inches
- Scratch-resistant surface
- Accelerometer sensor for auto-rotate
- Multi-touch input method
- Sony Mobile BRAVIA Engine
- Proximity sensor for auto turn-off
- Timescape UI
SOUNDAlert typesVibration, MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes, check quality
MEMORYPhonebookPractically unlimited entries and fields, Photocall
Call recordsPractically unlimited
Internal320 MB storage, 512 MB RAM
Card slotmicroSD, up to 32GB, 8 GB included, buy memory
DATAGPRSUp to 86 kbps
EDGEUp to 237 kbps
3GHSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLANWi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
BluetoothYes, v2.1 with A2DP
Infrared portNo
USBYes, v2.0 microUSB
CAMERAPrimary8 MP, 3264x2448 pixels, autofocus, LED flash, check quality
FeaturesTouch focus, image stabilization, geo-tagging, face and smile detection
VideoYes, 720p@30fps, continuous autofocus, video light,check quality
SecondaryNo
FEATURESOSAndroid OS, v2.3 (Gingerbread)
CPU1GHz Scorpion processor, Adreno 205 GPU, Qualcomm MSM8255 Snapdragon
MessagingSMS (threaded view), MMS, Email, Push email, IM
BrowserHTML
RadioStereo FM radio with RDS
GamesYes + downloadable, motion gaming
ColorsMidnight Blue, Misty Silver
GPSYes, with A-GPS support
JavaYes, via Java MIDP emulator
- Digital compass
- HDMI port
- Active noise cancellation with dedicated mic
- MP4/H.263/H.264/WMV player
- MP3/eAAC+/WMA/WAV player
- TrackID music recognition
- NeoReader barcode scanner
- Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk
- Facebook and Twitter integration
- Document viewer
- Adobe Flash 10.2
- Voice memo/dial/commands
- Predictive text input
BATTERY Standard battery, Li-Po 1500 mAh
Stand-byUp to 430 h (2G) / Up to 400 h (3G)
Talk timeUp to 7 h (2G) / Up to 7 h (3G)
Music playUp to 31 h

;;